dijous , juny 20 2019

La iglesia pide perdón – Semana Santa

 

 

 

 

 

 

Horaris i intencions de pregàries en les Eucaristies:

Diumenge:

10:00h: per els qui pertoca

12:00h: per els qui pertoca

19:00h: per els qui pertoca

Dilluns:         per els qui pertoca

Dimarts:        per els qui pertoca

Dimecres:     per els qui pertoca

Dijous:           per els qui pertoca

Divendres:   per els qui pertoca

Dissabte:      per els qui pertoca

 

ACTIVITATS PARROQUIALS

Punt d’acollida laboral: punt d’assessorament per derivar a les persones al servei més adient de l’itinerari laboral de Càritas, ajudant a millorar les possibilitats de trobar feina. Dijous de 10 a 11:30h.

Celebració de la penitència: dimarts 9, a les 19h, hi haurà una celebració arxiprestal de la penitència, a la nostra parròquia. Tots els qui vulgueu podreu venir acabar l’exercici quaresmal amb el sagrament del perdó.

Celebracions de setmana santa: per a les celebracions de la setmana santa, caldran força voluntaris per preparar totes les activitats. Convindria que tots aquells nens i adults que estigueu aquests dies per aquí, mostreu la vostra disponibilitat per a proclamar la Paraula, exercir d’acòlits, i col·laborar amb tota la litúrgia. Podeu indicar la vostra disposició a Mn. Joan o al sr. Luvin.

Donatius a la parròquia: IBAN ES96 2100 1017 7602 0001 4826. És important que indiqueu el concepte “Donatiu”.

 

La Iglesia pide perdón… ¿Y eso que significa?

La paraula de Déu és viva i eficaç. És més penetrant que una espasa de dos talls: arriba a destriar l’ànima i l’esperit, les articulacions i el moll dels ossos; discerneix les intencions i els pensaments del cor. (He 4, 12).

EL DISCERNIMENT ÈTIC

 

Si l’Església vol realitzar un bon examen de consciència, sobre la seva responsabilitat i en alguns moments culpabilitat dels seus actes, ha de començar per fer un bon i acurat discerniment ètic. Prestem atenció a la forma com s’ha de realitzar aquest discerniment.

Demanar perdó indica admetre abans una responsabilitat respecte una culpa comesa contra algú. Sense admetre aquesta responsabilitat no hi ha petició de perdó sincera. La responsabilitat moral es refereix a la relació que es dóna entre l’acció, i la persona que la realitza. La responsabilitat pot valorar-se de forma objectiva i subjectiva:

  • Responsabilitat objectiva: El valor moral de l’acte en si mateix. Si és bo o dolent aquell acte. Ex: un fill que mata la seva mare.
  • Responsabilitat subjectiva: La percepció per part de la consciència individual de l’autor de l’acte. Depèn de la intenció. Ex: Ha matat la seva mare perquè l’odiava, o l’ha matat perquè s’ha equivocat de pastilla i aquesta li ha provocat la mort.

La responsabilitat subjectiva finalitza amb la mort de qui ha realitzat l’acte, i no es transmet per generació (Ex: Jo no sóc responsable dels assassinats del  meu pare). S’acaba per tant en la història. Ara bé, la responsabilitat objectiva sí pot perviure en la història, si les conseqüències d’aquell acte passat continuen en el present. Això pot acusar la consciència dels descendents, que senten una certa responsabilitat pel comès pels seus avantpassats (Ex: El meu avi era nazi i jo conec els fills d’uns jueus).

És la solidaritat que uneix els qui han fet el mal en el passat i els seus descendents en el present. Es pot parlar de responsabilitat comuna objectiva. Aquesta responsabilitat només és alliberada demanant el perdó de Déu per aquestes culpes del passat, i fent una purificació de la memòria, a través d’un repàs i reconeixement d’aquelles faltes i demanant perdó.

Purificar la memòria significa eliminar de la consciència personal i comuna totes les formes de ressentiment i de violència que l’herència del passat ha deixat, i fer-ne un nou judici històrico-teològic rigorós sobre aquell acte, que fonamenti així un comportament moral renovat. La purificació de la memòria porta a una memòria reconciliada. Ara bé, aquest judici s’ha de realitzar tenint en compte una sèrie de principis:

  • El principi de consciència: La consciència d’una persona només és coneguda veritablement per Déu. Només Déu coneix el valor moral, si l’ acte està fet o no amb maldat. El judici últim sols és de Déu.
  • El principi d’historicitat: Tot acte humà es dóna dins una determinada situació espacio-temporal. El passat no pot ser jutjat amb els ulls del present, sense intentar situar-se en el context, motivacions i principis morals que rodejaven i tenien els qui els protagonitzaren en el passat.
  • El principi de canvi de paradigma: Cal tenir present que el tipus de societat canvia i evoluciona. Els paradigmes i valors des dels que jutgem moralment van canviant. S’han de tenir present, sense caure però en relativismes morals.

Aquest procés de purificació de la memòria ha de ser viscut amb l’ajut de l’Esperit Sant, confiant en la misericòrdia de Déu; un Déu de perdó i de vida, que no fomenta un constant càstig d’un mateix, ni en el ressentiment etern vers els predecessors causants del mal.

Que aquest examen de consciència que efectua l’Església animi i estimuli a tots els a fer el mateix, obrint així camins a la reconciliació, i tancant cicatrius del passat, corregint tots els errors i mals comesos.

 

HORARIOS DE SEMANA SANTA

Domingo de Ramos: Misa 10h, 12h, y 19h. Bendición de ramos a las 12h.

Jueves Santo: Misa de la Cena del Señor, a las 20h.

Viernes Santo: viacrucis a las 11h. Celebración de la pasión a las 12h.

Vigilia Pascual: Celebración de la Vigilia Pascual a las 22h. Acabaremos compartiendo un refrigerio y felicitándonos la Pascua.

Domingo de resurrección: Misa solemne a las 12h.

 

About Jordi Cerdà

Veure també

Prioritats a l’hora de votar – el vot catòlic

            Horaris i intencions de pregàries en les Eucaristies: Diumenge: …

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies